Hvorfor dufter hvalpeånde så godt?

Hvorfor dufter hvalpeånde så godt?

Hvad er hvalpeånde, og hvorfor dufter det så godt?

Den søde, søde hvalpeånde – enten elsker du den af hele dit hjerte, eller også leder du febrilsk efter måder hvorpå du kan slippe for den. Men hvorfor dufter hvalpeånde sødt i første omgang? Og er der egentlig en måde at få den til at vare længere (eller at slippe for den hurtigere)?

Hvad er hvalpeånde?

I modsætning til voksne hundes ånde, som ofte har ry for at lugte af skrald, dufter hvalpeånde normalt dejligt sødt. Nogle elsker endda duften af hvalpeånde så meget, at visse amerikanske virksomheder har udnyttet markedet og skabt "hvalpeånde"-duftlys og "hvalpeånde"-parfume!

Uanset hvordan du har det med duften, er sød hvalpeånde et tegn på god sundhed. Hvis du bemærker en mærkelig eller rådden lugt fra deres mund, kan det dog signalere et problem som en betændt tand eller fremmedlegemer der har sat sig fast – i det tilfælde bør du hurtigst muligt søge dyrlæge.

Hvorfor dufter hvalpeånde så godt?

Hvalpeånde må være en gave fra hundeguderne, ikke sandt? Ifølge videnskaben er det ikke helt tilfældet. Mysteriet om hvalpeånde er endnu ikke fuldstændig løst, men her er nogle af de bedste teorier om, hvad der skaber den karakteristiske duft:

Tævens mælk – Unge hvalpe dier stadig hos deres mor i stedet for at spise fast hundefoder, der ikke altid lugter fantastisk. Mælken i sig selv har en sødlig duft, hvilket kan være medvirkende til at få hvalpens ånde til at dufte på samme måde!

Nye tænder = god mundhygiejne – Den alt for velkendte skraldespandsånde, som ældre hunde ofte har, skyldes faktisk dårlig mundhygiejne. Når mad efterlades, opbygges plak og tandsten, og bakterierne trives, hvilket giver hundens mund en ildelugtende odør. Dette bliver værre over tid uden en ordentlig rutine for tandpleje. Hvalpe derimod starter med en ren tavle og deres mund plejer at være renere, sundere og uden stank.

Mavegas – Nogle dyrlæger mener, at fordøjelsesenzymer i hvalpens mave nedbrydes til gas og derefter bevæger sig op i hvalpens spiserør, hvilket skaber en sødlig ånde. Det lyder lidt mærkeligt, men vi er ikke eksperter i hvalpegas.

 

Hvor længe varer hvalpeånde, og kan du få den til at vare længere?

Hvalpeånde varer normalt indtil omkring 6 måneders alderen og begynder derefter at aftage. Ved 6 måneder har hvalpe vænnet sig fra deres mors mælk, er begyndt at spise fast hundefoder og har sandsynligvis mistet alle eller de fleste af deres friske og rene mælketænder. Nyd det, mens det varer (og køb måske endda et lys med hvalpe-duft for at mindes det)!

Når hvalpe begynder at spise fast føde, samler de også madrester omkring tænderne. Plak begynder at opbygges, og bakterier finder et hyggeligt hjem i revner og sprækker i hundens mund. Alt dette sætter scenen for tidlig paradentose – herunder dårlig ånde – som vil forværres over tid uden forebyggende pleje. Den gode nyhed er, at du kan holde din hunds ånde frisk og forhindre, at den bliver fisket, sur eller ulækker, når den bliver ældre, ved at opretholde en rutine for tandpleje.

Hold din hunds ånde frisk længere med disse tips:

Planlæg rutinemæssige tandundersøgelser hos dyrlægen – Ofte indser vi ikke, hvor dårlig vores hunds tandhygiejne egentlig er. Din dyrlæge bør undersøge din hunds tænder mindst én gang om året, normalt under hundens årlige sundhedstjek. De kan hjælpe med at fastslå omfanget af tandproblemer og rådgive dig om tandpleje derhjemme og om nødvendigheden af en professionel tandrensning.

 

>> Vidste du at de fleste dyrlæger anbefaler, at din hund får sin første tandrens allerede som toårig? Det gælder særligt hvis du har en mindre hunderace og hvis du ikke børster tænder på den. << 

 

Hold øje med din hunds tænder og ånde – En virkelig ildelugtende hundeånde er faktisk ikke ”normalt”, hvilket måske kan være overraskende for nogle hundeejere. Hvis din hund lugter virkelig meget ud af munden, kan det være tegn på alt fra fremmedlegemer til dårlige tænder og paradentose, og så er det ved at være tid til et besøg hos dyrlægen. Hvis du ser gullige, brune eller sorte misfarvninger, er det tid til at tale med din dyrlæge. Det vil ofte være plak og tandsten, som kan udvikle sig til mere avancerede tandproblemer, men som nemt kan fjernes af en dyrlæge.  

Børst hundens tænder – Hunde udvikler tandproblemer, tandforfald og knogletab præcis som vi gør. At børste deres tænder med en tandpasta til hunde (menneskets tandpasta er ofte giftig for hunde) er den absolut bedste måde at hjælpe med at forhindre tandproblemer. Det holder også din hunds ånde frisk som roser og sparer dig penge på lang sigt.

Brug dentalsticks og andre hårde tyggestænger – Holdbare, men fleksible tandgodbidder hjælper med at forhindre opbygning af plak hos hunde og bidrager dermed til at holde dårlig ånde væk. Tandgodbidder til hunde er mest effektive, når de kombineres med tandbørstning og en generel tandrutine.

Sørg for masser af tyggeting – Legetøj designet til at blive gumlet på kan understøtte tandhygiejne ved at skrubbe madrester og plak væk, som fører til dårlig ånde. Vær dog opmærksom på hvor hårde disse legetøj og tyggeting er. Et nemt trick er at prøve at lave en bule i det med din negl – alt, der ikke giver sig, kan potentielt knække eller ødelægge en tand, hvis der tygges ivrigt.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.