Hvad må min hund spise?

Hvad må min hund spise?

Kan frugt og grønt supplere tørkosten? Og hvad må hunde ikke spise?

Sommeren er over os og det betyder højsæson for alle de lækre danske frugter og grøntsager, som bær, ærter, agurk, gulerødder og kartofler. Men hvad må du egentlig dele med din hund? Og hvilke fødevarer skal du holde for dig selv?

Vores firbenede venner fortjener kun det bedste, når det kommer til deres ernæring og helbred. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at hunden er kødæder og at den helst primært skal spise sit fuldfoder, så du er sikker på at den er godt dækket ind med alle de vitaminer og mineraler den har brug for. Der er dog også meget ”menneskemad” som din hund kan tåle, og i mange tilfælde vil det faktisk være en fordel at dele lidt med hunden. Tanken om at hunden skal fodres med det samme kedelige tørfoder dag ud og dag ind er efterhånden ved at være forældet. Hvis du ønsker det, kan du derfor med fordel give din hund lidt ekstra lækkert i løbet af dagen, eller supplere tørkosten med frugt og grønt. I denne artikel kan du blive klogere på hvilke fødevarer du helst skal gå udenom, og hvilke fødevarer der sagtens kan fungere som lækre godbidder og berige din hunds kost.

Du bør dog altid være opmærksom, når du introducerer din hund for nye fødevarer. Du kan ikke vide om din hund er overfølsom, eller om maven reagerer i form af opkast eller diarré. Start derfor altid med små mængder, hvis du giver din hund frugt eller grønt, som den ikke har prøvet før.  

Må hunde få jordbær?

Jordbær er ikke kun lækre, men de er også sikre for hunde at spise i moderate mængder. De er en kilde til C-vitamin og fiber, og kan støtte fordøjelsen. Før du serverer jordbær for din hund, skal du dog sikre dig, at du fjerner stilkene og hvis du har en mindre hund, bør du skære jordbærret i mindre bidder for at forhindre kvælning og lette fordøjelsen. 

Kan hunde tåle ærter?

Ærter i alle former kan være en god kilde til protein og fiber for din hund. De kan tilføjes til deres måltider eller bruges som en sund snack. Ærter er også rige på vitaminer og mineraler, der kan understøtte deres immunsystem og generelle sundhed. Husk dog at skylle ærtebælgene hvis du giver disse til din hund. 

Må hunde få vandmelon?

På varme sommerdage kan en forfriskende skive vandmelon være en fantastisk godbid til din hund. Vandmelon er lav i kalorier og indeholder masser af vand, hvilket hjælper med at holde din hund hydreret. En skive vandmelon er derfor også den perfekte snack til de hunde der gerne skal have fedtfattige snacks.

Husk at fjerne frøene og skær gerne vandmelonen i små bidder, så det er lettere for din hund at spise og fordøje. 

Må jeg give min hund ferskner?

Ferskner er en lækker frugt, men bør ikke gives til din hund. Der er ikke enighed om hvorvidt den er giftig, men stenen indeholder cyanid som er giftig. Det er derfor bedst at beholde fersken, abrikos og kirsebær for dig selv, og i stedet finde en mere hundevenlig snack til din pelsede ven.  

Må hunde få æbler?

Æbler er en fantastisk kilde til fiber og C-vitamin og kan med fordel gives til hunden. Fjern dog kernehuset og frøene, da de kan være skadelige

Kan hunde tåle vindruer?

De små søde druer er en lækker spise for mennesker, men kan desværre være giftige for hunde. Du bør derfor ikke give din hund vindruer – det samme gælder i øvrigt for rosiner.  

Må hunde få agurk?

Agurker er oplagte at dele med din hund - specielt i sommervarmen! De består primært af vand, og er derfor en virkelig god kilde til væske for din hund. Du bør dog holde dig fra syltede agurker. 

Kan hunde tåle gulerødder?

Gulerødder indeholder mange vitaminer, heriblandt både A, B, B1, B8, C, D og K, som støtter hundens immunforsvar. Rå gulerødder er desuden suværene til at rense din hunds tænder og modvirke plak. Du kan derfor med fordel give din hund gulerødder, både i madskålen og som små tyggestænger. Du bør dog altid observere din hund, så du sikrer dig at den ikke kløjes. 

Må hunde få kartofler?

Hunde kan godt tåle tilberedte kartofler. Rå kartofler er no-go da de indeholder solanin, som er giftigt for hunde. Solanin bliver dog nedbrudt ved varmebehandling og derfor er tilberedte kartofler helt sikre at spise. Kartofler bør dog helst være kogt eller bagt i ovnen uden fedtstof og krydderier - og gerne uden skræl, da solanin sidder i skrællen. 

 

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.